Remedii naturiste

SULFINA [Melilotus officinalis (L.)]

 

 

 

Descriere aspect sulfina:
Sulfina este numita si sulcină, iarbă de piatră, molotru galben etc.

 

Descriere aspect sulfina:


Plantă ierbacee cu tulpina ramificată ce ajunge pană la 1 m înălţime. Frunzele sunt prevăzute cu 3 foliole de formă obovată sau dinţată; sunt dispuse altern pe tulpină. Florile galbene (uneori albe) sunt dispuse în ciorchine, au miros de cumarină după uscare.
Planta este foarte răspandită pe margini de drum, prin păşuni şi faneţe.

 

Continut si recoltare sulfina:

Se recoltează florile care se culeg în timpul înflo­ririi (iulie-septembrie).
Conţin melilotozidă, tanin, derivaţi de cumarină, flavone, rezine etc.           

 

Sulfina - proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca sedativ,somnifer, afecţiuni gastrointestinale, boli de ochi etc.

 

In doze mari, insulina produce dureri de rinichi, prelungirea timpului de coagulare a sangelui , dureri de spate, dureri abdomina­le, hemoragii nazale.
Se intervine cu vitamina K si transfuzii de sange.

 

Administrare:

  1. Infuzie: se face o infuzie cu o linguriţă de sulfina la o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă 15—20 minute acoperit apoi se strecoară şi se beau 1—2 ceşti pe zi ca sedativ general, în colici, litiază, pentru spălarea pe ochi în afecţiuni oftalmice, în clisme antihelmintice, antihemoroidale etc.
    O infuzie mai concentrată cu 2  linguriţe   de   plantă la o  ceaşcă de apă se foloseşte numai extern pentru  comprese,   gargară   şi   spălaturi   pe   răni.
  2. Esenţă de sulfină: se face dintr-o parte de flori şi 3 părţi alcool concentrat. Se foloseşte ca aromatizant şi în cosmetică.
  3. Băi cu sulfină: se face o infuzie cu 100 g sulfină la 2 l de apă în clocot. Se lasă în repaus 15—20 minute apoi se toarnă în cada de baie cu apă în jur de 37 °C. Se foloseşte în boli de piele.
  4. Alifie: se încălzesc pe un foc mic 50 g flori de sulfină cu 50 g. untură şi 50 g ceară de albine. Se amestecă bine pană se răceşte. Se întrebuinţează pentru tratamentul rănilor, al furunculelor, durerilor reumatice etc.

Se poate face şi amestecand pe foc 20 g flori cu 40 g ceară de al­bine şi 40 g ulei pană se omogenizează.