Remedii naturiste

SOVARVUL (Origanum vulgare L.)

 

 

Alte denumiri pentru sovarv:

Se cunoaşte sub numele de busuioc de pădure, arigan, solovarv, briască, busuiocul feciorilor, rigan, suvaivarv etc

 

Descriere aspect sovarv:

Este o plantă ierbacee aromatică, avand tulpina cu extremităţile colorate în roşu. Frunzele sunt ovale, peţiolate, ascuţite la varf. Florile sunt unite în inflorescenţe compuse (spic şi corimb) şi au o culoare roşie-purpurie. Planta creşte prin tăieturi de pădure, mărăcinişuri.

 

Continutul si recoltare sovarv:

De la această plantă se recoltează părţile aeriene (Hcrba Origani) care se strang în timpul înfloririi (iunie —septembrie).
Conţin ulei volatil, tanin, antocianozide, flavonozide, sub­stanţe amare etc.

 

Proprietatile terapeutice sovarv:

Sovarvul se întrebuinţează ca antiseptic, în afecţiuni ale căilor respiratorii, expectorant, antispasmodic, în tuse convul­sivă, bronşite (este un bun bronhodilatator), ca sedativ, tonic amar, carminativ  etc.

 

Administrare:

  1. Infuzie: se toarnă peste o linguriţă de varfuri în­florite o ceaşcă de apă clocotită, se lasă 20—30 minute, se bea cate o ceaşcă înainte de mesele principale, este un bun tonic digestiv. O infuzie mai concentrată din 10 g plantă la 1 1 apă clocotită: se bea de 3 ori cate o ceşcuţă, încet, cu înghiţituri rare. Are efect în litiază renală, colici, febră, enterite  dizenteriforme.
  2. Decoct: se fierbe 15 g plantă cu 200 ml apă; se bea cate 4 linguri înainte de mancare ; este bun în gastrite. Cu un decoct mai concentrat, 15%, se clăteşte gura şi se face gargară pentru îndepăr­tarea mirosului urat din gură (halena) sau se ţine în gură pentru ameliorarea durerilor de dinţi.
  3. Sucul proaspăt presat din plantă, amestecat cu lapte în pro­porţii egale, se picură în ureche în otite, se ia în amigdalită.
  4. Frunze crude puse pe răni sau amestecate cu unt şi făcute ca o alifie se pun pe răni pe care le vindecă repede sau pe arsuri.
  5. Extract fluid: se folosesc cîte 3—5 g pe zi în caz de tuse con­vulsivă la copii, tuse rebelă la adulţi, astm, catar bronşic; 40 de picături de 4 ori pe zi puse în ceai dulce înlătură fermentaţiile intestinale.
  6. Sirop de sovarv: se folo­seşte cate o lingură la 3—4 ore în aceleaşi afecţiuni.