Remedii naturiste

SILURUL (Euphrasia rostkoviana Hayne)

 

 

Alte denumiri pentru silur:


Mai este cunoscuta si sub numele floare de ochi, bureniţă, dragostea fetei, etc.

 

Descriere aspect silur:

Este o plantă păroasă cu tulpina ramificată de la bază şi frunzele lipsite de peţiol, ovate şi scurt acuminate. Ele au pe laturi 3—6 dinţişori. Florile sunt albe cu linii violete şi cu o pată galbenă pe buza inferioară a corolei  alcătuind inflorescenţe laxe.
Planta trăieşte prin tufişuri, faneţe şi la margine de pădure.

 

Continutul si recoltare silur:

Se recoltează părţile aeriene (Herba Euphrasiae) în lunile iunie-septembrie; conţin substanţe amare, tanin, ulei gras, aucubină etc.

 

Proprietatile terapeutice silur:

Se întrebuinţează în afecţiuni oculare, chiar si in cazul celor cronice. Tratamentul durează mult timp aşa că trebuie avută multă perseverenta. Are efect începand de la simpla lăcrimare şi pană la cataractă.

 

Administrare:

  1. Cate un varf de cuţit pulbere pe zi sti­mulează digestia şi combate icterul; 2 grame pe zi întăresc vederea.
  2. Infuzie: se pun 3 linguriţe de pulbere de silur în 1—2 ceşti cu apă în clocot. Se lasă 10—15 minute, apoi se pun să mai dea un clocot. Se strecoară şi se bea 1—2 ceşti pe zi în boli de stomac.
  3. Apa distilată de pe această plantă are un aspect lăptos şi este aromatică. Cu ea se fac spălaturi pe ochii obosiţi ai celor care citesc mult. Spălarea cu infuzie de silur, preparată ca mai sus, combate scurgerea, umflăturile ochilor. Se poate pune sub formă de compresă pe ochi în timpul nopţii.
  4. Ceai: se face un amestec din silur cu frunze şi flori de salvie şi de roiniţă în părţi egale, sau din silur, verbină şi fructe de fenicul în părţi egale. Din acestea cate 1—3 linguriţe la un litru de apă se fac infuzii indicate pentru spălarea ochilor sau comprese pe ochi.