Remedii naturiste

SCLIPETII  - Potentilla erecta (L.)

 

 

Alte denumiri pentru sclipeti:

Se numeşte şi cinci degete, găinuşe, iarba faptului, scrintitoare etc.

 

Descriere aspect sclipeti:


Plantă ierbacee mică cu rizom în pămant şi o tulpină aeriană de   10—25  cm.   Frunzele   sunt   scurt  peţiolate  cu  3 — 5   foliole, iar florile galbene aurii sunt susţinute de cate un pedicel. Planta este foarte
des întalnită în păşuni.

 

Continut si recoltare sclipeti :

Se folosesc rizomii care se culeg primăvara de timpuriu (apri­lie—mai) înainte de înflorirea plantei. Con­ţin tanin, acid chinovie, tormentol, rezine etc.

 

Sclipeti - proprietati terapeutice:

Se folosesc ca astringent, antidiareic, în hemoragii interne, inflamaţii în gură şi gat, enterocolite cronice, incontinenţă uri­nară nocturnă, hematurie, ulcere varicoase, răni învechite, eczeme, bube pe cap şi corp, degeraturi, arsuri, leucoree etc.

 

Administrare:

  1. Pulbere: se ia de 3 ori pe zi cate un varf de cuţit înainte de a manca. Este tonic, antidiareic, antihemoragic, în enterocolite.
  2. Decoct: se fierbe o linguriţă de pulbere într-o ceaşcă de apă. Se bea cu înghiţituri rare în hemoragii stomacale, metroragii, diaree. Se poate face şi gargară pentru inflamaţii în gură şi gat, ca şi în aftoze.
  3. Cataplasmă: se  amesteca pulberea de sclipeţi cu făina de in sau tăraţe de grau şi se umectează cu apă caldă. Se aplică prin intermediul unui săculeţ pe răni vechi, ulcere varicoase, bube pe cap, arsuri, degeraturi.
  4. Vin de sclipeţi: se pun la macerat 50 g rădăcină într-un litru de vin. Se ţine la temperatura camerei 7—8 zile. Se strecoară şi se beau 1—2 păhărele zilnic ca tonic, antidiareic, hemoragii interne, diaree cronică la bătrani.
  5. Pastă: se face o pastă consistentă din pulbere de rizom şi gălbenuş de ou proaspăt. Se aplică pe panariţiu şi se leagă cu o cata­plasmă umedă. Se schimbă zilnic.