Remedii naturiste

VIŢA DE VIE (Vitis vinifera L.)

 

 

Alte denumiri pentru vita de vie:

Se cunoaşte şi sub numele de razachie, aguridă, poamă, vie etc.

 

Descriere aspect vita de vie:

Este o formă de liană din climatul nostru, la care tulpinile numite corzi sunt susţinute pe araci prin intermediul carceilor. Frunzele sunt de tip palmati-lobat şi sunt dispuse altern. Florile sunt micuţe, de culoare galben-verzuie, unite în inflorescenţe sub forma de ciorchini. Aşa vor rămane şi fructele numite struguri, care sunt boabe cărnoase, ce variază ca formă şi conţinut după soiurile diferite cărora le apar­ţin. Este o plantă de cultură, ţara noastră constituind limita nordică a acestei plante. Dar chiar şi la noi viţa de vie nu depăşeşte în mod normal graniţa nordică a Ardealului.

 

Recoltare si continut vita de vie:

Se recoltează strugurii precum si vinul obţinut din fermentarea mustului.
Strugurii conţin zaharuri specifice, acizi organici, flavonozide, antocianozide,taninuri, acid  tartric  etc.

 

Vita de vie -  proprietati terapeutice:

Din punct de vedere terapeutic produsele din struguri se folosesc ca diuretice, in constipaţii cronice, ca depurative, în afecţiuni vasculare, în cură de slă­bire etc.
Vinul se foloseşte ca tonic. Sucul scurs din tăierea ramurilor („plansul viţei") se foloseşte în dermatita si conjunctivită.

 

Administrare:

 1. Strugurii: se face cură de struguri în boli di rinichi şi constipaţie.
 2. Mustul: proaspăt are acţiune laxativă şi diuretică. Mustul poate sa fie pastrat dulce prin fierberea mustului proaspăt timp de o jumatate de oră în clocot şi apoi tratarea lui cu salicilat. Se trage in sticle bine închise şi se ţine la rece.
 3. Ceai: se face infuzie dintr-o linguriţă de amestec de frunze de vita rosie 50 g, varfuri înflorite de fumariţă 25 g şi 25 g varfuri înflorite de şovarv. Se toarnă apa în clocot peste acest amestec şi se lasă 15-20 de minute, apoi se strecoară şi se bea de femei în caz de hemoragii uterine sau dureri la instalarea menopauzei.
 4. Extract fluid din frunze de viţă se obţine punand la macerat 100 g frunze la 100 g alcool de 70°. Se lasă timp de o săptămană, apoi se strecoară. Se bea o linguriţă în caz de hipermenoree, flebită, hemoroizi.
 5. Vin tonic:
  La un litru şi jumătate de vin dulce se adaugă 40 g seminţe de angelica, 8 g cuişoare şi 5 g pulbere de nucşoară. Se lasă 12 zile scuturandu-se zilnic apoi se fierbe 5 minute. După răcire se strecoară si se  trage în sticle mici bine închise la rece. Se bea cate un păhărel inainte de masa.
  La un litru de vin alb se adaugă 100 g seminţe de anason şi se lasa să macereze timp de 8—10 zile scuturând zilnic de 2—3 ori.Se trecoară apoi şi se trage în sticle mici bine închise puse la rece. Se foloseşte cate un păhărel înainte de mancare. Combate balonările.
  La un litru de vin negru se adaugă 150 g rădăcină de ghintura, 30 g coaja de lămaie, 30 g pelin uscat şi pulverizat şi 5 g scortisoara. Se lasă să macereze timp de 15 zile bine astupat, după care se strecoară şi se trage în sticle mici, păstrandu-se la rece. Se bea cate un păhărel cu o jumătate oră înainte de mancare. Stimulează pofta de mancare.