Remedii naturiste

VASCUL (Viscum album L.)

 

 

Alte denumiri pentru vasc:


Vascul este cunoscut sub numele de stoletnic, vasc etc.

 

Descriere aspect vasc:


Vascul este un arbust ce creşte atat pe pomi fructiferi, cat şi pe copaci nefructifere. Vascul creste la fel de bine atat pe măr, păr, prun, măceş, cireş, nuc cat si pe arţar, plop, salcam, tei, salcie, molid, mestea­căn, frasin.  Are forma unei tufe globuloase, cu ramurile colorate în galben-verzui. Ramurile sunt mai îngroşate la nivelul nodurilor unde sunt şi mai fragile.
Frunzele sunt pieloase şi aşezate cate două faţă în faţă la nivelul nodurilor. Sunt de culoare verde-gălbuie şi persistă şi peste iarnă.
Florile, grupate cate trei, sunt situate tot la nivelul noduri­lor, la bifurcarea ramurilor şi dau naştere la fructe care au o formă de boabe albe-translucide cleioase (vascoase).
Este o plantă semiparazită, fiind bine vizibilă mai ales iarna cand arborii gazdă sunt lipsiţi  de frunze.

 

Recoltare si continut vasc:

Se recoltează ramurile tinere cu frunzele sau doar frunzele care se culeg după picarea frunzelor plantei gazdă.
Vascul conţin substanţe ce variază după felul plantei gazdă. Se citează prezenţa saponozidelor, a derivaţilor acidului oleanolic, viscol, colină, acetilcolină, grăsimi, vitamina C şi E, mucilagii, heterozide, visco­toxină etc.

 

Vasc -  proprietati terapeutice:

Vascul se întrebuinţează ca hipotensiv, diuretic, antitumoral, antireumatic,  antiastmatic,  în emfizem pulmonar etc.

 

Avand în vedere că vascul de pe unele esenţe lemnoase conţine toxicardiace, se recomandă a nu se folosi decat vasc recoltat de pe esenţe de rozacee ca măr, păr, măceş, prun.

Ad m i ni st r ar e:

  1. Pulbere : se obţine din uscarea frunzelor. Se ia zilnic cate 1—3 varfuri de cuţit pe zi. Este un bun hipotensiv.
  2. Macerat: se face un macerat la rece din 2 linguriţe de pulbere de vasc la o ceaşcă de apă rece. Se lasă 8 ore după care se strecoară, si se ia în două reprize: o parte seara la culcare şi alta peste zi după masa.
  3. Vin de vasc: se pun la macerat 40 g pulbere de vasc la un litru de vin. Se lasă să macereze 4 — 5 zile după care se strecoară şi se trage in sticle. Se ia zilnic cate un păhărel (100 ml) în boli de piept, hemoptizie, arterioscleroză, hipotensiv.
  4. Pilule: se pune 0,05 g pulbere de vasc şi pulbere de rădăcină de  lemn dulce pană la 0,20—0,40 g. Se iau 4—8 pilule pe zi în caz de hipertensiune.
  5. Sirop: se face din extract apos de vasc 0,50 g şi sirop simplu 200 g. Se iau 4—8 linguriţe pe zi pentru scăderea tensiunii.
  6. Frunze şi ramuri tinere - 30 g plămădite într-un litru de apă rece. Se foloseşte ca antispasmodic, hipotensiv şi în hemoragii menstruale.
  7. Amestec din frunze de vasc, flori de paducel şi rădăcină de pir  la cate un varf de cuţit de trei ori pe zi în hipertensiune.