Remedii naturiste

TURITA (Agrimonia eupatoria L.)

 

 

Alte denumiri pentru turita:

Se numeşte şi coada racului, asprişoară, buruiană de friguri, lipicioasă, sora fragilor etc.

 

Descriere aspect turita:

Plantă ierbacee cu tulpina în jur de 30—100 cm, ramificată numai în partea ei superioară. Frunzele întrerupt penat-sectate au foliolele oblong-lanceolate. Florile mici, galbene-aurii, sunt grupate în ciorchine la varful ramurilor.
Planta creşte în pădurile de foioase, tufişuri, pajişti şi poieni.

 

Recoltare si continut turita:

Se recoltează părţile aeriene (Herba Agrimoniae) care se culeg în timpul înfloririi (iunie-august).
Conţin substanţe amare, tanin, ulei volatil, o lactonă specifică (agrimonolida) etc.

 

Turita  -  proprietati terapeutice:

Turita se întrebuinţează ca antidiareic, în boli cronice de ficat, ca diuretic, depurativ, astringent, antihemoragic, tonic stomahic, autituberculos etc.
Extern în gargarisme, antihemoragic şi cicatrizant.

Nu trebuie să se exagereze cu această   plantă   deoarece   apar   colici,   iar la bolnavii de litiază se poate produce o eliminare bruscă a pie­trelor şi prin aceasta o astupare a căilor  biliare   sau renale.

 

Administrare:

  1. Planta proaspătă: zdrobită se pune pe răni şi contuzii precum şi pe muşcături de şarpe şi de insecte.
  2. Infuzie: peste o linguriţă de plantă uscată se toarnă o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă acoperit 10—15 minute apoi se strecoară şi se beau 2—3 ceşti pe zi în gastrite, ca depurativ, antireumatic, în tulburări digestive cu diaree.
  3. Decoct: se fierbe o lingură de plantă uscată într-o ceaşcă de apă pană scade la o treime din cantitatea iniţială. Cu aceasta se tratează rănile, afecţiunile tegumentare sau se face gargară în faringită, amigdalită etc. Un decoct cu 200 g plantă la un litru de vin roşu se foloseşte pen­tru tratamentul ulcerului varicos.
    Un decoct dintr-un pumn de frunze la o jumătate de litru de apă şi adăugat puţin oţet se foloseşte pentru gargară în inflamaţii în gură şi gat.
  4. Alifie: se face din frunze de turiţă mare tocate şi amestecate cu vin roşu şi untură proaspătă. Este bună pentru aplicarea pe tu­mori şi inflamaţii ale articulaţiilor.
  5. Cataplasmă: se fierbe o mană bună de plantă în tot atata tăraţe de grau şi puţină drojdie de vin. Se aplică cu un săculeţ pe tumori, luxaţii, entorse etc.
  6. Ceai: se face un amestec dintr-un pumn de frunze de turiţa mare şi cat se ia cu 3 degete frunze de jaleş. Această cantitate se fierbe într-o jumătate de litru de apă. Este bun pentru gargară în caz de inflamaţii în gură, gat.

Dacă se amestecă cu fumariţă în părţi egale şi se fierbe în lapte este bun pentru tratamentul bolilor de piele.