Remedii naturiste

TRIFOIŞTE DE BALTA (Menyanthes trifoliata L.)

 

 

Alte denumiri pentru trifoistea de balta:

Se mai numeşte şi trifoi de baltă, bobul broaştei, lumanare, trifoi amar.

 

Descriere aspect trifoistea de balta:

 Trifoistea de balta este o plantă ierboasă acvatică avand frunze trifoliate, cu foliolele ovale şi lungi cam de 5 cm. Florile sunt de culoare albă-rozee şi sunt susţinute de un peduncul lung. Planta creşte prin ape lin curgătoare din Delta Dunării şi pană la munte.

 

Continut si recoltare trifoistea de balta:

Se recoltează frun­zele (Folium Trifolii fibrini sau Folium Menyanthidis) care se culeg în timpul înfloririi (aprilie-mai). Conţin heterozide amare (meniantozidă), gentianină, tanin, saponozide, rutozid, colină, acizi organici, enzime etc.

 

Trifoistea de balta - proprietati terapeutice:

Trifoistea de balta se întrebuinţează ca tonic amar, în dispepsii, stimulent he­patic, lipsa poftei de mancare, stări febr­ile, viermi intestinali.

 

Administrare:

  1. Infuzie : pes­te o cantitate cat se ia cu trei degete pulbere de frunze se pune o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă acoperit 10 minute apoi se strecoară şi se bea o ceaşcă la amiază şi seara înainte de mancare. Sti­mulează pofta de mancare.
  2. Macerat: peste o lingură de pul­bere de frunze se pune o jumătate de litru de apă rece. Se lasă să stea 1—2 ore şi se bea cate 1—2 linguri înainte de mancare. Este un bun tonic digesiv şi febrifug.
  3. Macerat în vin: se pun 100 g pulbere de frunze într-un litru de vin roşu. Se lasă să macereze 1—2 ore apoi se bea cate 1—2 linguri ca tonic di­gestiv.
  4. Pulbere : se ia cate un varf de cuţit la amiază şi seara ca tonic stomahic.