Remedii naturiste

TEIUL

 

 

Descriere aspect tei:


Florile sunt de culoare galbena si sunt unite în inflorscente care au la baza cate o aripioara (bractee).
Teii cresc atat spontan, cat si cultivati prin gradini, parcuri si chiar pe marginea strazilor ca spatiu verde.

 

Continut si recoltare flori de tei:

Se recolteaza florile cu si fara bractee, culese la completa lor maturitate, in plina inflorire.
Florile de  tei contin ulei eteric, mucilagii, flavonozide, farnesol, colina, acetilcolina, hormoni, tanin etc.

 

Flori de tei - proprietati terapeutice:

Florile de tei au foarte numeroase întrebuintari în tuse, bronsite, ca expectorant sudonfic, emolient, calmant nervos, dureri de cap, ameteli, somnifer etc.
Se întrebuinteaza si în cosmetica.

 

Administrare:

  1. Infuzie: peste 5-10 g flori se toarna o ceasca de apa în clocot. Se lasa acoperit cam 15—20 de minute, apoi se strecoara si se îndulceste cu miere. Se beau 2—3 cesti pe zi în tuse, bronsite, dureri de piept, raceala, pentru transpiratie, iar luat seara este un bun linistitor si usor somnifer.
    Se face o infuzie mai concentrata ca mai sus, care nu se îndulceste si se face cu ea gargara în amigdalite, faringite. Cu o astfel de infuzie se pot face si inhalatii în faringite, laringite etc.
  2. Tinctura: se face din 10 g flori de tei puse la macerat timp de 10 zile în 100 ml alcool concentrat. Se scutura zilnic si apoi se strecoara si se trage în sticle bine închise. Frecand radacina parului cu vata îmbibata în aceasta este stimulata cresterea parului.
  3. Baie: se face cu o infuzie din 500 g — 1 kg de flori la 3 litri de apa. Aceasta se toarna în vana si se face baie la o temperatura care sa nu depaseasca 37°C. Este un bun calmant pentru copiii nervosi si fara somn.
  4. In cosmetica: se face o infuzie cu flori de tei si se sta cu fata în vaporii acesteia. Combate ridurile, precum si cearcanele la ochi. Este odihnitor pentru ochi.