Remedii naturiste

TATANEASA (Symphytum officinale L.)

 

Alte denumiri pentru tataneasa:

Tataneasa se numeste si buruiana lui Tatin, gavâţ etc.

 

Descriere aspect tataneasa:

Tataneasa este o plantă ierbacee aco­perită cu ghimpisori aspri, cu un rizom de culoare neagră. Tul­pina are în jur de o jumătate de metru şi se ramifică în partea superioară. Frunzele sunt aspre, cele inferioare au o formă eliptic-ovală iar cele superioare sunt lipsite de peţiol şi au o formă îngust-lanceolată. Florile sunt roşii-violacee sau roze unite în inflorescenţe la varful tulpinii şi au aspectul de coadă de scorpion. Planta creşte prin faneţe, lunci şi locuri umede, la margini de pădure.

 

Continut si recoltare tataneasa:

De la această plantă se recoltează rizomul şi rădăcinile (Radix Symphyti sau Radix Consolidae majoris). Recoltarea se face primă­vara sau toamna.
Conţin alantoină, substanţe mucilaginoase, ulei vo­latil, tanin, rezine etc.

 

Tataneasa - proprietati terapeutice:

Tataneasa se foloseşte intern ca emolient, expectorant, ciactrizant, boli de rinichi, diabet, ulcer gastric etc. Extern se foloseşte ca cicatrizant, hemostatic,  arsuri,  inflamaţii,  fracturi etc.

 

Administrare:

  1. Decoct: o linguriţă de pulbere de plantă se fierbe o jumătate de oră într-o ceaşcă de apă. Se beau 2—3 ceşti pe zi ca expectorant, în afecţiuni renale, diabet. Un decoct mai concentrat obţinut din 20 g pulbere de rădăcină fierte într-un litru de apă: se beau mai multe ceşti pe zi în dia­ree, tuse, hemoptizie. Extern tataneasa se foloseste sub forma de comprese pe răni. Un decoct din 1-2 linguri de pul­bere de rădăcină la o ceaşcă de apă se foloseşte extern pentru tamponare în ulcer varicos, ca cicatrizant şi epitelizant, în spălaturi vaginale, iar intern ca sedativ în dureri date de ulcer gastric.
  2. Cataplasme: se prepară din pulbere de rădăcină şi se folosesc pentru cicatrizarea arsurilor. In acest scop se face şi o pudrare a leziunilor respective, folosindu-se pulberea de rădăcină.
  3. Alifie: se face o alifie din 12 g extract fluid de rădăcină, 20 picături esenţă de bergamote, 20 g oxid de zinc, 10 g lanolină şi 30 g vaselină. Este recomandată pentru vindecarea rănilor, a ulce­raţiilor, în ulcerul varicos.