Remedii naturiste

RODUL PĂMANTULUI (Arum maculatum L.)

 

Alte denumiri pentru rodul pamantului:

Se cunoaşte şi sub numele de aron, călindar, porumbul cucului etc.

 

Descriere aspect rodul pamantului:

Este o plantă ierbacee pitica (în jur de 20—25 cm). In pămant are un tubercul. Frunzele au froma unui varf de săgeată şi sunt prevă­zute cu un peţiol lung. Au culoarea verde deschis şi sunt pătate cu pete brune-ruginii. Florile, unisexuate, sunt unite într-o inflorescenţă caracteristică ce are un ax cărnos. Pe aceasta se insera la bază flo­rile femele dispuse ca boabele de porumb pe un ştiulete. Urmează apoi o zonă de flori sterile, sub forma de perişori şi apoi florile mascule roşietice. Totul este învelit într-o formaţiune cu un cornet de culoare verde (rareori albă) care se numeşte spată.
Planta se întalneşte pri­măvara de timpuriu prin pădurile de foioase, înainte de a apărea frunzişul acestora.
De ea este legată credinţa populara referitoare la productivitatea (în porumb, grau şi vin) a anului respectiv.

 

Continut si recoltare rodul pamantului:

De la această plantă se recoltează părţile subterane (Rhizotna Ari) care se culeg primăvara foarte devreme, sau toamna.
Ele conţin saponozide, aroina (un alcaloid asemănător cu coniina), compuşi cianici etc.

 

Rodul pamantului - proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca aperitiv, stimulent glandular în combaterea inflamaţiilor grele, în litiază etc.

Intrebuinţarea trebuie făcută cu mare grijă deoarece se produc fenomene de intoxicaţie manifestate prin iritaţii ale pielii, ale mucoa­selor (mai ales din cavitatea bucală), prin diaree, modificări ale con­tracţiei inimii, paralizii ale sistemului nervos periferic, iar în cazuri extreme chiar moartea.
Se intervine prin administrarea de lichide diuretice în cantitate mare, care să producă urinări dese. De asemenea se administrează cărbune medicinal.

 

Administrare:

  1. Decoct: se fierbe 1—2 linguriţe de rizom mărunţit, într-o ceaşcă de apă, pană ce dă un clocot. Se stre­coară şi cu partea strecurată se îmbibă comprese ce se aplică (se fac com­prese) pe răni sau umflături.
  2. Cataplasme: se face o tocătură din pulpa tuberculului plantei şi aceasta se aplică pe rană sau pe umflături (vanătăi). Se pot aplica şi numai frunze zdrobite.
  3. Infuzie: se prepară o infuzie din frunze sau tubercule zdro­bite la o ceaşcă de apă în clocot. Se bea cate o linguriţă sau se ames­tecă cu lapte ori cu miere şi se bea cate o linguriţă contra hemorozilor şi a astmului.