Remedii naturiste

PRUNUL (Prunus domestica L.)

 

Alte denumiri pentru prun:

Prunul mai este numit şi perje, bardace etc.

 

Descriere aspect prun:

Este o plantă arborescentă cu foarte numeroase forme şi varie­tăţi. Frunzele sale sunt întregi, uşor păroase pe dos. Florile sunt de culoare albă şi au un singur ovar din care se dezvoltă un fruct carac­teristic drupaceu (pruna) care este eliptic, la maturitate de culoare albastră-roşiatică şi avand suprafaţa brumată.
La noi se cultivă ca plantă de gră­dină sau în livezile din zona de deal şi de munte. Este poate cel mai răspandit pom fructifer din tara noastra.

 

Continut si recoltare prun:

Se recoltează fructele (Fructus Pruni sau Fructus Prunorum) care se culeg la completa lor maturitate.
Ele conţin zaharuri, acizi organici, pectină, săruri  minerale  etc.

 

Prun - proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca laxativ, emolient, uşor diuretic, dar mai ales este un excelent reglator al tranzitului intestinal şi un stimulent al ficatului leneş.

 

Administrare:

  1. Zeamă de prune uscate: se pun 15—20 de prune uscate într-o ceaşcă cu apă călduţă. Se lasă o zi, apoi se bea seara la culcare. Este un bun laxativ.
  2. Fiertură: se fierb cateva prune uscate într-o ceaşcă de apă. Se lasă să se răcească. Se bea pe stomacul gol fiind un bun laxativ.
    Se poate face şi un compot neîndulcit, care are acelaşi efect.
    Ca stimulent al intestinului şi ficatului leneş se folosesc 8—20 de prune deshidratate şi desacidificate. Aceasta se obţine prin aceea că se fierb prunele 2—3 ore în apă, care se schimbă şi ea de 3—4 ori.   Se consumă prunele călduţe, sau încălzite uşor în apă caldă.
  3. Sirop: se alege 100 g pulpă de prune care se pune în 150 ml alcool de 60° şi se ţine o zi. Se face apoi un sirop din 330 ml apă si 770 ml zahăr care se toarnă peste prune. Se foloseşte cateo linguriţă după mancare ca laxativ, emolient, diuretic etc.