Remedii naturiste

PIPERUL DE BALTA (Polygonum hydropiper L.)

 

Alte denumiri pentru piper de balta:

Se cunoaşte şi sub numele de ardeiul porcului, buruiana jermilor, piper de apă, troscot piperat, troscot roşu etc.

 

Descriere aspect piper de balta:

Este o plantă ierbacee acvatică cu gust de piperat iute (de unde-i vine şi numele). Tulpina sa aeriană este roşiatică şi înaltă în jur de un metru. Ea este împărţită în noduri şi internoduri. Frunzele au o formă lanceolată şi au adesesa o impresiune roşiatică în formă de V. Florile sunt mici, de culoare verzuie-roşiatică şi alcătuiesc inflo­rescenţe spiciforme false, în lungul tulpinilor. Planta creşte prin locuri mlăştinoase, la marginea lacurilor, a mlaştinilor etc.

 

Continut si recoltare piper de balta:

De la această plantă se folosesc părţile aeriene (Herba Polygoni hydropiperis) care se culeg în timpul înfloririi (iulie—octombrie).
Con­ţin ulei volatil, flavonozide, o cetonă (poligonona) care dă naştere unei tiosemicarbazone cristalizată.

 

Piper de balta - proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca hemostatic, în varice, hemoroizi, diaree cu sange, hemoptizie, metroragii.

Nu se va abuza de întrebuinţarea acestei plante deoarece dă naş­tere la iritaţii ale căilor urinare, precum şi eongestii ale tractului gastro-intestinal.
Se intervine cu spălaturi stomacale, vomitive, cărbune şi lapte.

 

Administrare:

  1. Pulbere: se foloseşte cate 1—4 g (un varf de cuţit pană la o linguriţă) pe zi, înainte de a manca. Se pudrează rănile sangerande. Este un bun hemostatic.
  2. Infuzie: peste o linguriţă de plantă mărunţită se toarnă o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă acoperit 15—20 de minute, apoi se stre­coară şi se bea înainte de a manca. Este diuretic şi antihemoragic, bun în metroragii juvenile.
  3. Extract fluid şi tinctură: preparată după prescripţiile farmaceutice, au efecte în cantitate de 50 —80 de picături pe zi în hemoragii gastri­ce şi intestinale, hemoptizii, hemoragii, metro­ragii juvenile şi chiar fibrom uterin.