Remedii naturiste

PĂTRUNJELUL (Petroselinum hortense Hoffm.)

 

 

 Alte denumiri pentru patrunjel:

Se numeşte şi găgăuţi, maidanos, petrijei etc.

 

Descriere aspect patrunjel:

Este o plantă foarte aromată care în primul an formează numai o rădăcină şi o rozetă de frunze caracteristice, trisectate, cu foliolele obovate şi lung peţiolate. Tulpina se formează în anul al doilea, este mult ramificată şi are frunze nepeţiolate. Florile sunt mici, galben-verzui şi unite în inflorescenţe umbeliforme. Este o plantă cultivată pentru nevoi culinare.

 

Continut si recoltare patrunjel:

Se folosesc frunzele, rădăcinile şi fructele. Con­ţin ulei volatil bogat în apiol, flavonozide, derivaţi cumarinici etc.

 

Patrunjel - proprietati terapeutice:

Planta se întrebuinţează ca aromatizant, diuretic, uterotonic, vasodilatator (scade tensiunea), afrodisiac etc.

 

Administrare:

  1. Fructe: se ia cate 1—2 varfuri de cuţit înainte de mancare în mai multe reprize pe zi. Este diuretic, hipotensiv, afrodisiac.
  2. Infuzie : peste 1—2 linguriţe de frunze uscate se toarnă o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă 15—20 de minute apoi se strecoară şi se bea în mai multe reprize în timpul unei zile.
    Aceeaşi infuzie se poate face cu fructe şi se bea cu linguriţa sau prin înghiţituri rare. Ambele au acţiune hipotensivă, antiastmatică, diuretică, în dureri de stomac şi de rinichi.
  3. Decoct: se fierb 20 g rădăcină de pătrunjel într-o jumătate de litru de apă, apoi se lasă să stea 15—20 de minute şi se strecoară. Se bea în mai multe reprize pe timpul unei zile.
    Acelaşi decoct se face din aceeaşi cantitate de plantă întreagă (rădăcină, frunze şi fructe) şi se beau 2—3 ceşti pe zi. Ambele prepa­rate sunt diuretice, hipotensive, antiastmatice, în dureri de stomac, litiază renală şi biliară.
  4. Cataplasmă: pătrunjel fiert în lapte şi adăugat puţin camfor şi albuş de ou. Se aplică pe sanii inflamaţi ai lăuzelor. Se porneşte lap­tele în caz de retenţie a lui.
  5. In cosmetică: se fierb 20 g rădăcină sau frunze într-o jumă­tate de litru de apă. Se lasă să se răcească apoi se strecoară şi se fac spălaturi pe obraz sau se tamponează cu vată pentru dispariţia pete­lor roşii.