Remedii naturiste

PĂTLAGINA ÎNGUSTA (Plantago lanceolata L.)

 

Alte denumiri pentru patlagina ingusta:

Se cunoaşte şi sub numele de limba oii, limba broaştei, pătlagină mică.

 

Descriere aspect patlagina ingusta:

Este o plantă ierbacee cu rizom din care ia naştere o rozetă de frunze bazilare şi tul­pina floriferă, care este şi ea ierboasă şi poartă în varf florile mici şi unite în inflores­cenţă spiciformă. Frunzele sunt în­guste, liniar-lanceolate, peţiolate. Creşte frec­vent prin păşuni şi faneţe, pe marginea drumului de la şes pană la munte.

 

Continut si recoltare patlagina ingusta:

De la această plantă se recoltează frunzele (Folium Plantaginis) care se culeg în tot timpul anului, în perioada de vegetaţie. Ele conţin aucubină, tanin, mucilagii etc.

 

Patlagina ingusta - proprietati terapeutice:

Se întrebuin­ţează ca antihemoragic, depurativ, cicatrizant, antiinfecţios, în catar bronşic, tuse, emolient, expectorant etc.

 

Administrare:

  1. Frunze proaspete aplicate pe răni sau pe muşcături de viespe şi ţanţari le vindecă şi le combate.
  2. Pulbere de frunze: se ia cate un varf de cuţit ca un calmant al tusei şi depurativ.
  3. Suc proaspăt: stors, amestecat cu lapte (Plantago lanceolata). Este bun ca depurativ şi în afecţiuni ale căi­lor urinare. De asemenea sucul proaspăt amestecat cu aceeaşi cantitate de miere, şi fiert 20—25 minute, se ia cate o linguriţă zilnic ca depurativ, în catar pulmonar, tuse, emolient şi expectorant.
  4. Infuzie: se toarnă peste o lingură de frunze uscate şi zdrobite o ceaşcă de apă clocotită. Se lasă în repaus 10—15 minute, acoperit; se bea cate o lingură din 2 în 2 ore, în tuse rebelă. De asemenea o infuzie dintr-un amestec de 10 g pulbere de frunze de pătlagină cu 5 g flori de sulfină şi 5 g flori de fierea pămantului peste care se toarnă o ceaşcă de apă clocotită, se lasă în repaus 10—15 minute şi apoi se fac spălaturi în conjunctivită şi blefarită.
  5. Baie: se fierb 100 g în trei litri de apă, se lasă în repaus o jumătate de oră apoi se toarnă în cada cu apă caldă în jur de 37°. Se stă în baie 15—20 minute ; este indicat în afecţiuni ale pielii, iritaţii.
  6. Frecţie: se pun 20—30 g frunze în 20—30 g alcool şi se lasă 24 de ore. Se stoarce şi peste acest extract alcoolic se toarnă 200 ml ulei de floarea soarelui. Se încălzeşte pe baia de apă 3—4 ore după care se lasa în repaus 2—3 zile. Se strecoară şi se pune în sticle bine închise. Este bun pentru frecţii în caz de iritaţii ale pielii.
  7. Unguent: se prepară din: extract de pătlagină 15 g, lanolină. 5 g, vaselină 10 g. Se recomandă în afecţiuni ale pielii.