Remedii naturiste

PĂRUL (Pyrus sativa Lam. et D.C.)

 

Descriere aspect par:

Este un pom fructifer cu coroana caracteristică, avand înălţimea în jur de 20 m. Coaja de pe tulpină şi de pe ramurile bătrane este solzoasă, iar pe ramurile tinere este netedă.
Frunzele sunt ovale sau rotunde, lucioase şi au un peţiol scurt şi păros pe dos. Florile albe sunt unite în buchete şi apar odată cu frun­zele. Fructul este o poamă cu formă caracteristică „piriformă" şi au un gust şi aromă plăcută după soi. Se cultivă sub numeroase forme şi varietăţi, altoite sau nu. Unele soiuri sunt specifice pentru anumite zone ale ţării. Creste şi sub forma spontană aşa-zisul  „păr pădu­reţ” care  creşte prin păduri de foioase.

 

Continut si recoltare frunze si fructe par:

De la această plantă se recoltează frunzele tinere (Folium Piri) şi fructele (Fructus Piri). Frunzele conţin arbutină, alături de alte principii active. Fructele conţin zahăr specific, alături de pectine, acizi organici, celuloză, tanin etc.

 

Par - proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca astringent, uşor diuretic, uşor laxativ, depurativ  etc.

 

Administrare:

  1. Fructe uscate în cuptor, pe lespede, sau la soare se conservă bine pentru iarnă. Din acestea un compot are pe langă calităţile gustative şi pe acelea de uşor laxativ şi diuretic.
  2. Infuzie: peste două linguri de frunze uscate şi zdrobite se toarnă o ceaşcă de apă clocotită. Se lasă 10—15 minute apoi se stre­coară, se îndulceşte şi se bea 1 —2 ceşti pe zi în litiază vezicală, cistită, infecţii urinare, favorizează diureza şi aseptizează urina. Calmează contractarea sfincterului vezical.
    Acţiunea aceasta se măreşte dacă se asociază şi mere uscate la ceai.