Remedii naturiste

NALBA DE PĂDURE (Malva silvestris L.)

 

Alte denumiri pentru nalba de padure:


Se cunoaşte şi sub numele de nalbă, bănuţei, caşul popii, colăcei etc.

 

Descriere aspect  nalba de padure:

Este o plantă ierbacee, frunzele sale sunt palmat-lobate, cu 5—7 lobi ascuţiţi şi cu marginea dinţată. Florile roşii-mov, cu vinişoare purpurii, sunt grupate cate 2—3 la baza frunzelor de la extremitatea superioară a plantei. Planta este comună pe langă garduri şi chiar în locuri de păşunat.

 

Recoltare si continut nalba de padure:

De la această plantă se recoltează frunzele (Folium Malvae silvestris) care se culeg înainte de înflorire, precum şi florile (Flores Malvae silvestris) care se culeg în timpul înfloririi (iunie— octombrie). Conţin mucilagii, tanin, substanţe colorante etc.

 

Nalba de padure -  proprietati terapeutice:

Se în­trebuinţează în afecţiuni bronhopulmonare, colite, hemoroizi etc. Este un bun emolient,  expectorant etc.

 

Administrare:

  1. Infuzie: o linguriţă de flori de nalbă se fierbe cu o ceaşcă de apă clocotită, se lasă în repaus 10—15 minute şi se îndulceşte cu miere. Este un foarte bun laxativ pentru copii şi bătrani; se administrează şi în atonii intestinale, afecţiuni ale căilor urinare. Extern se poate folosi în boli de piele şi de ochi. O infuzie mai concentrată din o lingură de flori şi frunze de nalbă într-o ceaşcă de apă, din care se bea fracţionat cate o linguriţă, are efecte în astm, tuse, de asemenea este şi un bun antihemoragic.
  2. Ceai: dintr-un amestec de părţi egale de flori de nalbă şi de soc se face o infuzie folosind o linguriţă din acest amestec la o ceaşcă de apă clocotită, care se îndulceşte cu zahăr sau miere; este un bun emolient şi expectorant în boli de plămani, tuse, uşor laxativ.
  3. Pulberea de frunze zdrobite împreună cu frunzele de salcie se pune pe răni pentru vindecare sau se fac comprese.