Remedii naturiste

MUŞTARUL ALB (Sinapis alba L.)

 

Alte denumiri pentru mustar:


Se numeşte şi curpen alb, hardal, hrenioară, hrenoasă, rapiţă albă, rapiţă de muştar etc.

Descriere aspect  mustar:

Se aseamănă ca aspect cu muştarul negru, dar nu creşte atat de înalt. Frunzele sunt tot penat-sectate, iar seminţele au o culoare albă-gălbuie. Această plantă se cultivă dar se află şi subspontan. Se recoltează tot seminţele  care conţin aceleaşi principii active ca şi la muştarul negru. Acestea reprezintă materia brută din care se face muştarul condimentar, prin ţinerea în oţet, zdrobirea şi amestecarea făinii lui cu must de struguri sau alte fructe şi aromatizarea cu diferite esenţe.

Administrare:

  1. Seminţe întregi: se prescriu în doză de o linguriţă pe zi, crescand treptat pană la 2 linguriţe. Dă senzaţia de încălzire stomacului stimulandu-i funcţionarea. Prezenţa mucilagiilor de pe suprafaţa seminţelor facilitează înaintarea şi eliminarea conţinutului intestinal în constipaţiile cronice.
    Tratamentul trebuie făcut cu precauţie deoarece seminţele de muş­tar prin descompunerea lor în tractul gastro-intestinal dau naştere la compuşi iritanţi (alilsenevoli) sau chiar toxici (hidrogen sulfurat) care pot produce accidente grave.