Remedii naturiste

MĂRUL (Malus communis Lam. sin. M. domestica Borkh)

 

Descriere aspect mar:


Este un pom fructifer cu o coroană caracteristică şi de înălţimi variabile după soi. Frunzele sale sunt ovale şi au un peţiol cat jumă­tate din diametrul frunzei. Florile de culoare albă cu marginea uşor rozee, sunt unite în mănunchiuri. Fructul este caracteristic, o poamă de mărimi si culori diferite după soi. 
Planta creste spontan sub forma aşa-zisului măr pădureţ, dar in special este cultivat, avand foarte numeroase soiuri, varietăţi şi subvarietăţi, multe dintre ele fiind autohtone.

 

Continut si recoltare mar:

Se recoltează fructele care conţin acizi organici specifici, zaharuri, pectine, celuloză, tanin etc.

Mare - proprietati terapeutice:

Merele au foarte multe întrebuinţări. De fapt merele uşurează digestia, activează secreţia glandelor salivare şi digestive în general, stimulează funcţiile intestinului, neutralizează unele toxine alimentare, este uşor diuretic, elimină acidul uric fiind bun în bolile reumatice, scade colesterolul din sange, este hipotensiv, sedativ nervos etc.

Administrare:

  1. Mere proaspete: consumate astfel sau rase, stimulează  funcţiile ficatului şi ale rinichilor. La copii merele rase şi amestecate cu biscuiţi sunt un bun regim dietetic post diareic.
  2. Merele coapte: stimulează funcţiile creierului prin conţinu­tul lor în fosfor. Ele purifică de asemenea şi fluidifică sangele, stimu­lează pofta de mancare şi digestia.
  3. Ceai: se taie mărunt 3—4 mere şi se toarnă peste ele apă în clocot, lăsîndu-se vasul acoperit timp de 1—2 ore. Se scurge şi se îndulceşte cu zahăr sau cu miere şi se bea călduţ şi cu înghiţituri rare. Este foarte bun în răceli, catar bronhial, dureri de gat, tuse etc. Adăugind puţină zeamă de lămaie este un bun întăriror al nervilor şi se poate lua seara ca sedativ. Acelaşi lucru se obţine dacă se tratează cu anis sau cu mentă. Pentru prepararea ceaiului se pot folosi şi numai cojile. Este bun în boli de rinichi, ca diuretic.
  4. Cidrul se obţine prin raderea şi stoarcerea merelor; este un bun laxativ, în constipaţii şi hemoroizi, în gută precum şi în regimul pentru slăbire.
  5. Uscat şi pulverizat: mărul este bun în afecţiuni ale rinichilor, cum este piatra la rinichi. (este uricolitic).