Remedii naturiste

MĂRARUL (Anethum graveolens L.)

 

Alte denumiri pentru marar:

Se numeşte şi chimen dulce, morariu etc.

Descriere aspect marar:


Plantă de cultură dar creste şi spontan. Are o tulpină de peste 1 m, goală şi frunze 3 — 5 penate, decupate în lacinii filiforme mici, îngust-oblongi. Florile sunt mici, galben-verzui, unite în inflorescenţe umbeliforme.

Continut si recoltare marar:

Se folosesc seminţele dar şi părţile aeriene (Herba Anethi) care conţin ulei volatil bogat în anetol, carvonă etc.

Marar - proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca diuretic, galactogen, antihemoroidal, în in­somnii, colici abdominale, sughiţ, antivomitiv, afecţiuni ale căilor urinare, nevralgii, iritaţii tegumentare, condiment etc.

Administrare:

  1. Seminţe măcinate: se ia zilnic cate un varf de cuţit înainte de mancare. Este un stimulent general.
  2. Infuzie: peste o linguriţă de seminţe măcinate se pune o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă acoperit 15—20 minute, apoi se strecoară şi se bea călduţ de 3 ori pe zi cate un păhărel în colici intestinale atat la copii cat şi la adulţi, în dureri menstruale, indigestii, insomnii (atunci se ia seara), în stimularea secreţiei de lapte la lăuze. Infuzia se poate face şi din frunze şi tulpini fiind bună contra colicilor, balonărilor, în boli de inimă, arterioscleroză, boli ale căilor urinare, sughiţ etc.
  3. Fiert în lapte mărarul are acţiune de stimulare a secreţiei de lapte.
  4. In cosmetică se foloseşte infuzia dintr-o lingură de seminţe mă­cinate peste care se pune o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă 15—20 de minute apoi se strecoară şi se foloseşte pentru spălat pe faţă sau se tamponează pentru vindecarea iritaţiei sau în acnee. Cu această infuzie caldă se spală pe ochi pentru vindecarea ulcioarelor şi a inflamaţiilor.