Remedii naturiste

MACUL DE CAMP (Papaver rhoeas L.)

 

 

Alte denumiri pentru macul de camp:

Se cunoaşte şi sub numele de mac roşu, mac sălbatic, paparoane, pipaci.

 

Descriere aspect mac de camp:


Macul de camp este o plantă ierboasă anuală, cu tulpina păroasă, ce creste pana la  1 m înlăţime. Frunzele dinţate şi păroase, cele bazale sunt peţiolate, iar cele de pe tulpină sunt lipsite de peţiol. Florile, cate una pe tulpină, sunt de culoare roşie cu o pată neagră la bază, iar petalele cad foarte repede. Plan­ta conţine un suc lăptos, alb la început care devine apoi galben. Planta se află frecvent prin culturile de cereale (grau), prin păşuni.

 

Continut si recoltare mac de camp:

De la această plantă se recoltează pe­talele florilor (Flores Rkoeados) care se usucă repede la umbră, în strat subţire. Conţin coloranţi din grupa antocianidinilor (cianina, mecocianina), alealoizi (readina, reagenina), mucilagii etc.

 

Mac de camp - proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca emolient, expectorant, uşor calmant pectoral, contra tusei, în gargară, contra insomniilor etc. Se poate utiliza de asemenea ca un colorant vegetal pentru produse de cofetărie.

 

Administrare:

  • Infuzie: peste o linguriţă de petale uscate se toarnă o ceaşcă de apă fierbinte. Se lasă 10—15 minute în repaus, se bea fracţionat în timpul unei zile ca emolient, calmant al tusei şi calmant general. Se poate îndulci după gust. De asemenea, se poate asocia cu flori de tei sau frunze de pătlagină, este un bun somnifer pentru copii şi bătrani.
  • Pilule sedative preparate din: ex­tract moale de Papaver 0,10 g şi extract moale de Glycyrrhiza 0,05 g pentru o pilulă; se iau 2—4 pilule seara înainte de culcare.