Remedii naturiste

  LEURDA (Ailium ursinum L.)

 

 

Alte denumiri pentru leurda:

Cunoscută şi sub numele de ai cioresc, ai de pădure, leorda, aiuti, ai sălbatic etc.

 

Descriere aspect leurda:

Leurda este o plantă care rasare primavara devreme, cu frunze verzi-lucioase caracteristice. Leurda are în pămant un bulb  de culoare albicioasă, invelit in membrane transparente şi prevăzut cu rădăcini firoase. Tulpina neteda de 20—30 cm, are la bază două frunze late, lung peţiolate, eliptic-lanceolate. Florile mici, albe sunt dispuse în formă de umbelă. Planta degaja un miros puternic de usturoi.

Leurda creste prin zavoaie, păduri de fag si stejar, pe soluri umede, bogate in humus .

 

Continut si recoltare leurda:

De la această plantă se recoltează frunzele in arilie, înainte de înflorire precum şi bulbul, vara si toamna. Conţine ulei eteric, levuloză, combinaţii sulfurate (sulfura de alil) etc.

 

Leurda - proprietati terapeutice:

Leurda se întrebuinţează ca depurativ, hipotensiv, somnifer, vermifug (viermi intestinali, limbrici), hemosta­tic, antitoxic, măreşte peristaltismul intestinal, previne arterioscleroza, eficienta in vindecarea bolilor de piele.

 

Administrare: 

  1.  Infuzia din frunze de leurda este execelenta in cura de primavara de dezintoxicare.
  2. Tinctura de leurda se face din bulbi maruntiti sau frunze care se baga intr-o sticla inchisa la culoare, peste care se pune alcool (de preferat facut in casa), dupa care se lasa 2 saptamani la soare. Din aceasta tinctura se iau 10 picaturi, de mai multe ori pe zi pentru combaterea viermilor intestinali, balonari, colici etc.
  3. Vin de leurda se prepara din apoximativ o mana de frunze de leurda tocate, care se pun la fiert in 1/4 l vin alb. Dupa ce amestecul a dat in clocot de cateva ori, acesta este indulcit cu miere. Vinul de leurda fluidizeaza secretiile pulmonare.