Remedii naturiste

LĂCRĂMIOARE (Convallaria majalis L.)

Alte denumiri pentru lacramioare:

Sunt cunoscute şi sub numele de mărgăritărel, cerceluşe, clopotele, georgice, păhăruţe, sufletele etc.

Descriere aspect  lacramioare:
Este o plantă ierboasă, cu un rizom repent, stolonifer, de pe care se ridică tulpina aeriană. Frunzele se află la baza tulpinii şi-au o formă lanceolat-eliptică cu ner­vuri paralele. Florile au forma unor ceşcuţe mici dispuse în inflorescenţă în formă de ciorchine şi foarte plăcut mirositoare. Planta creşte în păduri umbroase de stejar şi fag dar se şi cultivă ca plantă ornamentală.

Recoltare si continut lacramioare:

Se recoltează părţile aeriene (Herba Convallariae) care se culeg în timpul înfloririi (mai-iunie). Ea con­ţine heterozide cardiotonice , saponozide. Convalatoxina este periculoasă putand opri inima în sistolă.

Lacramioare - proprietati terapeutice:

Planta se prescrie in afectiuni cardiace  pentru   bolnavii   care   nu suportă digitala (se ia numai cu avizul medicului). Mai are acţiune diuretică, uşor purgativă, în combaterea ascitei, este sedativă etc.

Intoxicaţii: S-au observat la copii care tentaţi de fructele roşii le consumă. Intoxicaţia se manifestă prin greaţă, vomă şi tahi­cardie. Se intervine cu laxative şi cărbune medicinal.

In doze toxice creşte ritmul cardiac, scade tensiunea arterială, apar aritmii, dispnee şi final stop cardiac.

Administrare:

  1. Infuzie: 3 —5 g pulbere de lăcrămioare umectate cu puţină apă rece se tratează cu o cană de apă în clocot (250 ml). Cantitatea aceasta se bea în 4 prize în timpul unei zile. Este eficace în afecţiuni cardiace.
  2. Tinctură: se storc 100 g părţi aeriene proaspete de plantă, apoi se adaugă 18 ml alcool de 90°, 15 g gli­cerina şi apă distilată pană la 100 ml. Se iau din aceasta 30—40 picături în 2—5 reprize pe zi, în afecţiuni cardiace. Se mai face tinctură şi din 4 părţi de flori care se tratează cu 12 părţi alcool şi se lasă la macerat 14 zile, apoi se filtrează. Se iau de 3 ori pe zi cîte 10 picături în caz de migrene de natură nervoasă, în nevralgii, ameţeli şi ca diuretic (trebuie luat cu prudenţă).
  3. Oţet de lăcrămioare: se amestecă flo­rile cu oţet de vin şi se lasă timp de 8—10 zile. Se strecoară şi se pune în sticle bine închise. Se miroase în caz de dureri de cap, nevralgii.
  4. Pulbere de lăcrămioare: se ia 2 — 6 g pe zi — sub control medical — în cure interdigitalice sau în caz de necesitate urgentă a unui tonic cardiac.