Remedii naturiste

IEDERA (Hedera helix L.)

Alte denumiri pentru iedera:

Numită şi boroştean, buruiana zburătorului, fanchiu, sardar etc.

Descriere aspect iedera:


Plantă agăţătoare sau taratoare, care are frunzele tot tim­pul verzi. Frunzele de pe ramurile sterile au o formă lobată, iar cele de pe ramurile fertile (florifere) sunt de formă ovală. Florile mici sunt grupate în umbele simple şi au o culoare galbenă-verzuie.
Planta creşte în pădurile umede, pe stanci şi pe ziduri umede pe care le îmbracă.
Se recoltează frunzele (Folium Hederae helicis) de pe ra­murile sterile. Recoltarea se face tot timpul anului.

Continut iedera:

Ele conţin saponozide (hederina, hederacozida A etc), compuşi polifenolici (rutozid, rutinoid etc), acid clorogenic şi cafeic, săruri minerale etc.

Iedera - proprietati terapeutice:

Se între­buinţează ca antireumatic, antinevralgic, în parestezii, bronşite, con­tuzii etc.

Fructele sunt toxice. La copii sunt frecvente intoxicaţiile care se manifestă prin vomă şi diaree. Se intervine cu spălaturi stomacale, vitamina C şi cărbune activ.

Administrare:

  1. Frunze proaspete: se aplică pe bube, lo­curi cu dureri reumatice, pe cap pentru combaterea cefaleei. Ele sunt moderatoare ale sensibilităţii nervilor periferici.
  2. Comprese: se face un decoct din 200 g frunze tocate care se fierb 10 minute cu un litru de apă. In aceasta se înmoaie carpe curate şi se aplică calde pe locurile cu dureri reumatice, pe locuri inflamate şi roşii, pe ulceraţii, ca hemolitice şi vasoconstrictoare.
  3. Cataplasmă: se face o fiertură din făină de in în care se in­corporează frunze proaspete de iederă tocată. Aceasta se aplică caldă pe locuri cu inflamaţii şi dureri reumatice, celulite, parestezii.
  4. Tinctura: se pune la macerat în alcool de 70° o cantitate de 25 g frunze de iederă la 100 g alcool. Se lasă 10 zile la temperatura camerei scuturand zilnic de 2—3 ori. Se strecoară şi se trage în sticle bine închise. Se folosesc 25—50 picături pe zi în combaterea tusei la copii şi bătrani, chiar şi a tusei convulsive (se poate folosi şi sucul cules prin incizii făcute în tulpini bătrane de iederă).
  5. Pentru păr: se face un decoct dintr-o lingură de frunze tocate la un litru de apă. Se fierbe 10—15 minute, se lasă să se răcească şi se spală părul pentru combaterea mătreţii. Acest decoct se poate folosi şi pentru vindecarea de raie, contra păduchilor, dar mai ales ca apă de gură şi în combaterea infectiilor din nas şi din urechi.