Remedii naturiste

GUTUIUL (Cydonia oblonga Moli.)

Alte denumiri pentru gutui:

Se numeşte şi alămioară, gutaie etc.


Descriere aspect gutui:


Plantă lemnoasă care se prezintă fie sub forma de arbore, fie sub forma unei tufe înalte. Frunzele sale sunt de formă ovata şi sunt prevăzute cu peri suri pe dos.
Florile frumoase albe-rozee sunt şi ele păroase ca şi frunzele.
Fructul este o poamă verde la început deve­nind galbenă auriu păroasă şi avand un gust astringent şi o aromă caracteristică.
Planta se cultivă prin grădini şi livezi pentru uz ali­mentar şi de cofetărie.
Se culeg fructele (Frucius Cydoniae) la maturitate şi seminţele (Semen Cydoniae).

Continut fructe gutui:

Fructele conţin tanin, zaharuri, acizi organici, pectine, substanţe azotate etc. Seminţele sunt bogate în mucilagii.

Gutui -  proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează în combaterea tusei, a răguşelii ca laxativ uşor, ca antihemoragic, antidiareic, în afecţiuni bucale, în atonie intestinală, dureri de dinti etc.

Prezenţa pectinelor face ca fructele de gutui să fie folosite în prepararea de dulceaţă, gem, peltea asemănătoare cu mierea de albine etc.

Administrare:

  1. Sucul stors din fructe are proprietăţi astringente în diaree, hemoptizie, afecţiuni bucale ca stomatite, gingivite, faringite.
  2. Infuzie: Se prepară din frunze o linguriţă de frunze uscate şi zdrobite, la o ceaşcă de apă, în clocot. Se lasă în repaus 10—15 mi­nute apoi se strecoară şi se bea călduţ în afecţiuni ale căilor respira­toare, ca emolient în tuse şi catar. Se folosesc 2—3 ceaiuri pe zi.
  3. Infuzie: se poate obţine ca mai sus şi are aceleaşi întrebuinţări. Seminţele se pun întregi fără a le zdrobi, deoarece zdrobite pot da naştere la intoxicaţii, datorită prezenţei amigdalinei din ele.
  4. Utilizări cosmetice: sucul de gutui se poate folosi în cazul tenu­rilor grase. Mucilagiul de pe seminţe poate fi utilizat contra cra­pării pielii, a buzelor, a mainilor, a eroziunilor, în afte, în arsuri etc.
  5. Mucilagiul: peste o parte de seminţe se toarnă opt părţi de apă fiartă. Se lasă pe marginea sobei pană ce apa devine gelatinoasă. Apoi se strecoară printr-o sită pentru îndepărtarea seminţelor. Muci­lagiul astfel obţinut este bun pentru combaterea tusei, a răguşelii, a aftelor din gură, ca apă de ochi, pentru vindecarea călcaielor crăpate, a buzelor crăpate, a sanilor crăpaţi (se aplică tampoane cu vată îmbi­bată în mucilagiu). Prin pensularea cu astfel de mucilagiu se vindecă rănile bolnavilor care au zăcut mult timp în pat, precum şi rănile provenite din arsuri, a hemoroizilor etc.

Din fructele gutui se poate prepara o peltea de foarte bună calitate, care poate fi folosită atat ca aliment cat şi ca medicament.