Remedii naturiste

CEAPA (Allium cepa L.)

 

 

Alte denumiri pentru ceapa:

Este numele universal folosit la noi in tara, deşi în unele părţi i se mai spune arpagică, cabă, cebulă etc.

 


Descriere aspect ceapa:

Este una din plantele de cultură cel mai frecvent întalnite. Ceapa are în pămant un bulb alcătuit din mai multe foi cărnoase care se învelesc unele pe altele, iar la suprafaţă este protejat de cateva foi uscate.
Frunzele aeriene sunt goale la interior. Din mij­locul bulbului se ridică tulpina care este tot goală şi în partea din mijloc are o umflătură. In vîrful tulpinii se află florile albe-verzui unite într-o inflorescenţă globuloasă. Intreaga plantă exală un miros caracteristic, la început dulce apoi iute.
Este cultivată atat pentru nevoi alimentare cat şi pentru nevoi medicinale empirice.

 

Continut ceapa:

Ea con­ţine ulei eteric cu conţinut de rodan, glucoza, acid fosforic, acid chelidonic, substanţe cardioactivc necunoscute etc.

 

Proprietatile terapeutice ale cepei:

Dintre utilizările empirice amintim: în tratamentul furunculelor, rănilor, tusei, contra viermilor intestinali, galactogen, retenţie urinară, antiseptic, hipotensiv, uşor hipnotică.

Nu se recomandă bolnavilor cu hiperaciditate stomacală şi celor cu ulcer. Excesul de ceapă dă senzaţii de ameţeală, durere de cap.

 

Administrare:

  1. Sucul cepii coapte în spuză luat cu lin­guriţa combate bolile de piept, tusea şi bolile vezicii urinare ; sucul de ceapă proaspătă — o jumătate de păhărel într-o ceaşcă de lapte cald şi îndulcit cu miere — din care se iau 3 linguri dimineaţa şi seara are efect în combaterea viermilor intestinali şi în ascită ; sucul de ceapă amestecat cu ulei cald picurat în ureche combate otitele ; sucul de ceapă amestecat cu zahăr, din care se ia cate o linguriţă de mai multe ori pe zi, pentru combaterea tusei, astmului, bronşitelor.
  2. Cataplasme cu ceapă coaptă sunt foarte bune la dureri de gat, dureri în articulaţii, degeraturi, puroi în abcese. Dacă se amestecă o ceapă pisată cu smantană, unt, ceară sau seu se obţine o pastă foarte eficace în arsuri.
  3. Vin de ceapă: se iau 300 g ceapă rasă care se pune în jumătate litru de vin, se îndulceşte cu 100 g miere ; se iau cîte 2 linguri pe zi ca diuretic şi antihelmintic.