Remedii naturiste

ARBORELE DE CACAO (Theobroma Cacao L.)

 


Descriere aspect arbore cacao:


Este un arbore tropical care atinge înălţimea de 10—12 m. El are frunzele pieloase, iar florile sunt mici de culoare roşiatică şi se formează pe ramurile principale ale tulpinii (fenomenul se numeşte eauliflorie).
Fructele ajung la mărimea pumnului (15 — 25 cm) sunt moi si con­ţin mai multe şiruri de seminţe ovale dispuse ca monedele într-un fişic. Aceste seminţe au forma de migdale şi sunt învelite într-o coajă de culoare brună închisă.

 

Cacao -  continut si intrebuintari:

Se întrebuinţează uleiul de o consistenţa untoasă şi se numeşte unt de cacao, precum şi praful din seminţe de cacao care conţin materii grase, amidon, substanţe azotate, un inlocuitor al cafeinei numit teobromina, un tanoglucozid special  (roşul de cacao)  etc.

Din untul de cacao se prepară supozitoarele prin încorporarea în ele a diferitelor medicamente, precum şi diferite farduri. Este un foarte bun protector al pielii contra iradierii solare.
Din seminţe prin diferite procedee se prepară ciocolată şi pulberea de cacao întrebuinţate în alimentaţie fiind un bun fortificant pentru copii, bătrani şi convalescenţi.