Remedii naturiste

BUSUIOCUL (Ocimum basilicum L.)


 

Alte denumiri pentru busuioc:

Busuiocul se cunoaşte şi sub numele de basic, busuioc, mătăcină, megioran, văsileac.

 

Descriere aspect busuioc:

Busuiocul este o plantă ierboasă cu tulpina ramificată şi frumos mirositoare. Frunzele dispuse opus sunt romboidale sau oval-lanceolate. Florile busuiocului sunt mici, de culoare albă, uşor rozee. Se cultivă ca plantă ornamentală, sau aromatica - condiment.

 

Continutul busuioc:

De la această plantă se între­buinţează ramurelele ce se recoltează în tim­pul înfloririi. Acestea conţin saponozide,ulei volatil, hidrocarburi alifatice (ocimen), derivaţi fenolici (anetol),  tanin etc.

 

 Proprietatile terapeutice ale busuiocului:

Busuiocul are numeroase între­buinţări: ca aromatizant, în comba­terea durerilor de cap, bronşite, tuse, dureri de stomac, uşor  diure­tic; extern în tratamentul bubelor, la arderea negilor

 

Administrare:

  1. Infu­zie : peste o linguriţă de busuioc (5 g) se toarnă o ceaşcă de apă fierbinte. Se lasă 10 minute, se strecoară şi se bea încet. Este bun în indigestie pe baza nervoasa. Infuzia de seminţe, o lingură la o jumătate litru de apă, se întrebuinţează ca febrifug şi în boli renale.
  2. Decoct: o lingură de busuioc se fierbe într-o cană de apă pană icepe sa fiarba dupacare se lasă în repaus. Se face gargară pentru combaterea aftelor
  3. Frunzele proaspete se pot aplica pe răni pentru vindecarea lor.
  4. Sucul proaspăt stors în ureche combate congestionarea acesteia.
  5. Alifie: se pune 20 g busuioc, ceară albă 30 g, seu de oaie 30 g, terebentină 30 g, colofoniu 60 g, untură de porc 90 g. Totul se pune pe un foc mic pană ce se topesc, apoi se amestecă pană la răcire. Această alifie se întrebuinţează pentru buze uscate, răni infectate, călcaie crăpate, sfarcul sanului crăpat.
  6. Vinul acrit se corectează cu o infuzie din cateva flori (3—4) sau fructe de busuioc. Această infuzie se toarnă după răcire în vinul care  a început să se  acrească.
  7. Pulberea de busuioc pusă pe jăratec şi trasă pe nas combate guturaiul.