Remedii naturiste

BRĂDIŞORUL (Lycopodium clavatur L.)


 

Alte denumiri pentru bradisor:

Bradisorul este cunoscut si sub numele de praful strigoilor pedicuţă, branca ursului, barba ursului, bungeac, cornăţel, muşchi de pămant, piciorul lupului etc.

 


Descriere aspect bradisor (muschi de pamant):


Plantă fără flori care are o tulpină taratoare, ce poate ajunge la peste 2 m lungime. Este acoperită de jur împrejur de frunzuliţe mici, liniare. Din loc în loc se ridică nişte ramuri secundare care poartă în varf nişte formaţiuni ca nişte spice, în acestea formandu-se o mulţime de spori. Planta creşte în zona montană şi subalpină, mai ales în păduri de conifere.

 

Recoltare spori muschi pamant:

De la această plantă se recoltează sporii care se adună odată cu spicele înainte de maturitatea lor. Spicele se usucă la soare şi apoi se scutură. Se recoltează de asemenea şi părţile aeriene ale plantei fără spice care se recoltează în lunile iulie—august.
Sporii acestei plante conţin celuloză, substanţe grase, alcaloizi, flavone, fitostcrine etc. Părţile aeriene conţin şi ele o seamă de alcaloizi (clavatina, anotina, licopodina etc), o formă de nicotină, flavone etc.

 

 Bradisor (muschi de pamant) -  proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează intern în calculi renali, diuretic, purgativ etc.

Extern se foloseşte ca pudră anhidră în dermatite, exeme, pudră pentru copii.

 

Administrare:

  1. Decoct:  se fierbe o lingură de plantă într-o jumătate de litru de apă. Se lasă să se răcească şi se bea cate o ceaşcă fracţionat în cursul unei zile. Este diuretic şi uşor laxativ.
  2. Decoct:  făcut la fel ca mai sus dar din sporange. Are efect în comba­terea fumatului, ca şi a alcoolismului. Se fac spălaturi pe cap pentru creş­terea părului. Efecte similare are tinctura făcută din această plantă, precum şi un extract apos.
  3. Decoct în vin: se fierbe în vin o lingură de plantă la o jumătate de litru de vin. Se bea fracţionat în cursul unei zile ca diuretic, laxativ, litiază renală şi vezicală.
  4. Pudră: se folosesc sporii de la această plantă, care nu se amestecă cu apa, sunt nehigroscopici. Datorită acestei proprietăţi se pot folosi la copii (în loc de talc),  în dermatite şi în exeme.