Remedii naturiste

ARNICA (Arnica montana L.)


 

Alte denumiri pentru arnica:

Se numeşte şi carul zanelor, cujdă, podbal de munte, roit etc.

 

Descriere aspect arnica:


Este o plantă ierbacee care are în pămant un rizom orizontal. Din acesta creste o rozetă de frunze bazilare şi tulpina aeriană ce trece de o jumătate de metru inaltime. Florile au culoarea galbenă si sunt unite în inflorescenţe capituliforme, cu flori marginale ligulate, si cele centrale tubuloase.
Planta creşte prin faneţele montane şi de la ea se recoltează flo­rile (Florcs Arnicae) care se culeg în timpul înfloririi (iunie—iulie).

 

 Arnica – continut si proprietati terapeutice:

Conţin ulei eteric, arnicină, carotinoide, materii colorante(poate înlocui şofranul), unele substanţe iritante etc.

Se folosesc ca cicatrizant, antidiareic, în laringită, răguşeală etc.

 

Administrare:

  1. Pulbere de flori: se ia cate un varf de cuţit zilnic.
  2. Infuzie: peste 1—3 linguriţe de pulbere de flori de arnică se toarnă o ceaşcă de apă în clocot. Se lasă 10 minute apoi se strecoară. Se bea încet sau cu soluţia mai concentrată se face gargară în laringită şi răguşeală.
  3. Tinctura: se lasă să macereze 50 g flori în 250 ml alcool con­centrat timp de 48 de ore, scuturand mereu. Se foloseşte pentru frecţii în contuzii şi dureri reumatice, iar intern se iau 10—20 pică­turi  dimineaţa şi seara ca sedativ.
  4. Decoct din rădăcină : se fierb 30 g (3 lin­guri) pulbere de rădăcină la o ceaşcă de apă. Se bea încet, cu înghiţituri rare, în diaree şi dizenterie.
  5. Ceai: se face un amestec din flori de arnică şi frunze de nalbă (sau sirop de nal­bă) ; o infuzie cu o linguriţă la o ceaşcă de apă se bea încet în insuficienţă intestinală, catar intestinal, peritonită, reumatism cronic.
  6. Tinctură: obţinută ca mai sus, luată cate 3—4 picături într-o lingură de apă taie greaţa sau se poate folosi ca gargară în ră­guşeală.

Preparatele cu arnică trebuie date cu pre­cauţie deoarece depăşind o anumită doză ele devin inhibitoare ale reflexelor medulare, dau tulburări digestive şi chiar stări comatoase.