Remedii naturiste

Parazitii intestinali 

 

Parazitii intestinali sunt organisme care traiesc si se hranesc pe seama gazdei lor.

Acesti paraziti intestinali sunt de doua feluri:

- giardia, un organism microscopic, unicelular

- viermii intestinali (helmiti), care ajung pana la 40 cm lungime sunt: oxiurii, tenia si limbricii

 

Cum apar parazitii intestinali?

Parazitii intestinali ajung in corpul gazdei pe diferite cai: in mancarea insuficient prepaparata termic, de pe mainile murdare, prin consumul de fructe si legume nespalate sau consumul de apa infestata (mai ales in cazul giardiei) etc.

Respectarea unor reguli prestabilite si recomandate de medici limiteaza raspandirea viermilor intestinali si a giardiei.

Spalati-va legumele si fructele, consumati apa doar din surse sigure, spalati-va pe maini si sub unghii cu apa si sapun din abundenta, folositi tratamente pentru exterminarea acestor paraziti.

Cei mai expusi infestarii cu paraziti intestinali sunt copiii. Prezenta acestora in colectivitati (gadinite, crese etc) face ca riscul sa fie crescut, mai ales ca micutii nu respecta intotdeauna regulile de igiena.

Parintii trebuie sa fie foarte vigilenti si sa se prezinte cu copilul la doctor pentru efectuarea analizelor si administrarea tratamentului adecvat.

 

Despre limbrici, giardia, tenie, oxiuri

 

Limbrici:

Limbricii sunt viermi intestinali care pot creste pana la 35 de cm lungime.

Infestarea se face prin inghitirea de oua, lipite de fructe sau legume nespalate. Odata ajunse in intestin, din ouale de limbrici ies larvele. Acestea la randul lor ajung in plamani unde se dezvolta pana la maturitate, pasul urmator fiind ajungerea acesora in trahee de unde sunt inghitite ajungand astfel, inca o data, in intestine sub forma de mici limbrici adulti. Ouale acestei noi generatii de limbrici sunt eliminate odata cu scaunul si astfel ciclul reincepe.

 

Simptome infestare cu limbrici

Persoanele infestate cu limbrici prezinta tulburari digestive, lipsa poftei de mancare, balonare, oboseala generalizata, anemie, varsaturi, crampe.

Infestarea cu limbrici poate duce la situatii extrem de periculoase atunci cand se foarmeaza ghemuri de limbrici in intestine sau cand acesti paraziti patrund pe caile biliare.

 

Tenia (panglica):

Tenia este un vierme lat, cu un corp format din fragmente (proglote). Tenia traieste in intestinul oamenilor, atingand lungimi de cativa metri. Infestarea cu acest parazit se face prin consumul de carne impropriu preparata, pe care se gasesc chisturi larvare. Odate ajunse in intestin, micile tenii se fixeaza cu niste ventuze de peretele intestinului si  cresc pana la stadiul de adulti, atingand lumgimi de chiar 10 m. Acesti adulti produc oua care sunt eliminate in mediaul exterior prin scaun. Aceste oua de tenie infesteaza la randul lor bovinele si astfel ciclul este repornit.

Simptome infestare cu tenia

Infestarea cu tenie poate sa fie asimptomatica, totusi in unele cazuri se semnaleaza dureri abdominale, lipsa poftei de mancare oboseala.

 

Oxiuri:

Oxiurii sunt mici viermi cilindrici care traiesc in intestinul subtire al gazdei lor. In momentul in care oxiurile ajung la maturitate, acestea ies in exterior prin orificiul anal provocand mancarimi si iritatii insuportabile in respectiva zona. Copiii sunt cele mai frecvente victime ale oxiurilor. Din aceasta cauza, micutii trebuie supravegheati pentru a se spala foarte bine pe maini dupa fiecare scaun si inainte de masa.

 

Giardia:

Giardia este un parazit microscopic care se gaseste in apa contaminata. Odata inghitite chisturile cu giardia, microorganismele se dezvolta, se multiplica si provoaca imbolnavirea. Noile chisturi sunt eliminate prin fecale.

Simptome infestare cu giardia:

Infestarea cu parazitul giardia se manifesta prin: pierdere in greutate, diaree, crampe etc.

Un organism sanatos reuseste de cele mai multe ori sa lupte singur cu aceast parazit si in aproximativ o luna il neutralizeaza. In cazul unui organism cu sistem imunitar slabit, acesta trebuie asistat prin medicamentatie pentru a extermina in totalitate geardia.